Ohjeita työnantajalle rikosrekisteriotteista

Työnantajilla on tietyissä tapauksissa oikeus tai velvollisuus pyytää työntekijää tai yksityisen sosiaali- tai terveyspalvelun palveluntuottajaa esittämään rikosrekisteriotteen. Tälle sivulle on koottu ohjeita työnantajille sekä viranomaisille, jotka valitsevat henkilön tehtävään.

Rikosrekisteritiedot ovat salassa pidettäviä ja niitä luovutetaan ainoastaan rikosrekisterilaissa (770/1993, 3 §) säädettyihin tarkoituksiin. Työnantajalla on lain mukainen peruste tarkastaa työntekijänsä rikosrekisteriote ainoastaan lasten tai iäkkäiden kanssa toimimista koskevissa tehtävissä.

Rikosrekisteriotteen tilaa työn- tai viranhakija itse, eikä työnantajalla ole oikeutta tilata otetta hänen puolestaan. Kun työntekijä hakee rikosrekisteriotetta, hänen tulee ilmoittaa Oikeusrekisterikeskukselle hakemusta täyttäessä täsmälliset ja totuudenmukaiset tiedot. Puutteelliset tiedot viivästyttävät hakemuksen käsittelyä.

‍Työnantajan tulee jo hakuilmoituksessa mainita siitä, että tehtävään valittavan henkilön on esitettävä nähtäväksi rikosrekisteriote. Tämä koskee vain tehtävään valittua, sillä rikosrekisteriotetta ei luovuteta työnhakua varten. Otetta ei myöskään ole tarkoitettu toistuvaan taustan tarkastamiseen.

Työnantajalle esitettävä rikosrekisteriote ei saa olla kuutta kuukautta vanhempi ja ote on palautettava viipymättä työntekijälle takaisin.

Työnantaja ei saa kopioida tai muulla tavalla tallentaa työntekijän rikosrekisteriotetta, vaan tämä voi ainoastaan tehdä merkinnän otteen päiväyksestä ja siitä, että ote on esitetty nähtäväksi.

Rikosrekisterissä oleva tuomio ei tarkoita työhönotto-, nimitys- tai toimintakieltoa. Työnhakijan soveltuvuus jää aina työnantajan harkintaan.

Rikosrekisteriote voidaan pyytää henkilöstä, joka ensimmäistä kertaa valitaan työ- tai virkasuhteeseen, johon olennaisesti sekä pysyväisluontoisesti kuuluu työskentelyä lasten kanssa. Työ voi olla ilman huoltajan läsnäoloa tapahtuvaa alaikäisen kasvatusta, opetusta, hoitoa tai muuta huolenpitoa tai muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa alaikäisen kanssa. Otetta voidaan edellyttää myös, kun henkilölle annetaan näitä tehtäviä ensimmäisen kerran (laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä 504/2002, 2 § ja 3 §)

Otteen luovutusperusteet lasten kanssa työskentelyä varten

Jotta ote voidaan luovuttaa, ehtojen työn pysyväisluontaisuudesta sekä olennaisuudesta tulee täyttyä.

Henkilöstöryhmiä, joita rikostaustan tarkastusmenettely koskee ovat:
  • päivähoidon hoito- ja kasvatushenkilöstö,
  • lastensuojelun laitoshuollon hoito- ja kasvatushenkilöstö ja yksityisten perhekotien hoito- ja kasvatushenkilöstö,
  • esiopetuksen, perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja toisen asteen ammatillisen koulutuksen opetushenkilöstö,
  • nuorisotoimen ohjaushenkilöstö
  • osittain liikuntatoimen ohjaushenkilöstö,
  • sairaaloiden lastenosastojen ja lastenpsykiatristen ja nuorisopsykiatristen osastojen hoitohenkilökunta,
  • lastensuojelulaitoksen tai sisäoppilaitoksen tekninen tai hallinnollinen henkilökunta ja
  • koulujen ja lastensuojelulaitosten sosiaalityöntekijät ja psykologit.
Näiden lisäksi lasten kanssa työskentelevän rikosrekisteriote voidaan luovuttaa myös seuraaviin käyttötarkoituksiin:
  • aamu- ja iltapäivätoiminta (palveluiden järjestäjä / hankkiminen),
  • perhehoitolain mukainen perhehoito,
  • siviilipalvelusvelvollisen työpalvelu,
  • työkokeilu,
  • yksityisen sosiaalipalveluiden tuottaminen ja
  • yksityisten terveyspalveluiden tuottaminen.

Milloin otetta ei luovuteta lasten kanssa työskentelyä varten?

Otetta ei luovuteta, jos ehdot työn pysyväisluonteisuudesta sekä olennaisuudesta eivät täyty ja yhteydenpito alaikäiseen on satunnaista tai vastaanottotoiminnan luonteista.

Tällaisia tehtäviä ovat muun muassa
  • lääkärin vastaanottotilanteet,
  • virastossa työskentelevän sosiaalityöntekijän työ,
  • kasvatus ja perheneuvolassa tehtävä työ,
  • lastenneuvolatoiminta ja
  • kirjastoissa tehtävä työ.

Usein lapsi tapaa näissä tilanteissa työntekijän myös vanhempansa seurassa.

‍Rikosrekisteriote voidaan pyytää henkilöstä, joka valitaan työ- tai virkasuhteeseen, johon olennaisesti sekä pysyväisluontoisesti kuuluu työskentelyä iäkkään henkilön kanssa. Työ voi olla avustamista, tukemista, hoitoa, huolenpitoa tai muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa iäkkään henkilön kanssa. Otetta voidaan edellyttää myös, kun henkilölle annetaan näitä tehtäviä ensimmäisen kerran (laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023, 28 § ).

Otteen luovutusperusteet iäkkäiden kanssa työskentelyä varten

Jotta ote voidaan luovuttaa, ehtojen työn pysyväisluontaisuudesta sekä olennaisuudesta tulee täyttyä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan iäkkäiden kanssa työskentelyssä ja rikostaustan tarkastamisessa on kyse vastaavasta sääntelystä, joka on voimassa lapsen kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämistä koskien. Lisätietoja löydät STM:n verkkosivuilta .

Henkilökohtaista vuorovaikutusta ovat esimerkiksi erilaiset kotiin annettavat palvelut, samoin myös asumisyksiköissä tai tehostetussa palveluasumisessa asukkaan huoneissa tapahtuva hoito.

Milloin otetta ei luovuteta iäkkäiden kanssa työskentelyä varten?

Otetta ei luovuteta, jos ehdot työn pysyväisluonteisuudesta sekä olennaisuudesta eivät täyty ja yhteydenpito iäkkääseen on satunnaista tai vastaanottotoiminnan luonteista.

Iäkkäiden kanssa työskentelevien rikosrekisteriote luovutetaan ainoastaan työ- tai virkasuhdetta varten. Otetta ei siis luovuteta esimerkiksi työkokeilua tai työkuntoutusta varten.

‍Yrittäjät

Alaikäisten tai iäkkäiden parissa työskentelevien mahdollista rikostaustaa ei selvitetä tilanteissa, joissa työskentely tapahtuu virka- tai työsuhteen ulkopuolella. Työskentely voi tällöin tapahtua esimerkiksi yksityisenä yrittäjänä elinkeinovapauden nojalla.

Otetta ei luovuteta tarjouskilpailua tai palvelujen ostosopimuksen allekirjoittamista varten. Yksityisenä ammatinharjoittajana toimivan henkilön rikostausta tarkastetaan lupa- tai ilmoitusmenettelyn yhteydessä Aluehallintoviraston, Valviran tai hyvinvointialueen toimesta. Ostopalvelusopimuksen yhteydessä toimeksiantaja ei ole oikeutettu rikosrekisteritietojen tarkastamiseen.

Taksiyrittäjät ja ajoneuvojen kuljettajat

Jos työsuhteessa toimivan kuljettajan tehtäviin kuuluu pysyväisluontoista ja olennaista työskentelyä lasten kanssa, myös työnantajana toimiva yrittäjä on velvollinen tarkastamaan työntekijän rikostaustaotteen. Työsuhteessa toimiva kuljettaja voi siis saada lasten kanssa työskentelevien rikosrekisteriotteen ainoastaan säännöllisiä koulukyydityksiä tehdessään.

Rikosrekisteriotetta ei luovuteta tavanomaisia linja-ajoja varten, joissa samoja lapsia ei tavata toistuvasti ilman heidän huoltajiensa läsnäoloa. Iäkkäiden kanssa työskentelevien rikosrekisteriotetta ei myönnetä taksikuljettajille, sillä työnantaja eli kuljetusalan yrittäjä, ei ole sote-alan palveluntuottaja.

Huomio! Taksiyrittäjä ei voi tilata otetta itsestään. Taksinkuljettajan rekisteritiedot tarkastaa liikenneluvan myöntävä lupaviranomainen Liikenne ja viestintävirasto Traficom.

Keikkatyö

Lasten tai iäkkäiden kanssa työskentelevien rikosrekisteriote voidaan luovuttaa keikkatyötä varten, jos jokaista sovittua keikkaa varten laaditaan uusi työsopimus. Muuten rikosrekisteriote tarkastetaan kertaluontoisesti, kun henkilö ensi kerran otetaan tai nimitetään työ- tai virkasuhteeseen, tai kun henkilölle annetaan ensimmäisen kerran tehtäviä, jotka liittyvät pysyväisluontoisesti ja olennaisesti lapsiin tai iäkkäisiin henkilöihin.

Milloin oppilaitos voi edellyttää rikosrekisteriotetta työharjoittelua varten?

Lasten parissa tehtävä työharjoittelu

Oppilaitos voi harkintansa perusteella vaatia rikostaustaotteen nähtäväksi opiskelijalta, silloin kun opintoihin liittyy olennaisesti alaikäisten parissa työssäoppimista tai työharjoittelua (rikosrekisterilaki 770/1993, 6 § ). Opintoja varten myönnettävä ote on maksuton. Arviointi täyttääkö työssäoppimistehtävä soveltamisalarajaukset, tehdään oppilaitoksessa.

Opiskelija esittää otteen pyydettäessä oppilaitokselle eli koulutuksen järjestäjälle. Opiskelijan rikosrekisteriote voidaan luovuttaa ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (531/2017), ammattikorkeakoululain (351/2003) tai yliopistolain (558/2009) mukaisiin opintoihin.

Näin ollen ote luovutetaan ainoastaan tutkintoon johtavan harjoittelun suorittamista varten. Esimerkiksi kotoutumiskoulutukseen ei luovuteta rikosrekisteriotteita.

Huomio! Vain oppilaitos voi pyytää otteen nähtäväksi, eikä harjoittelupaikalla ole oikeutta pyytää rikosrekisteriotetta nähtäväksi.

Iäkkäiden henkilöiden parissa tehtävä työharjoittelu

Rikosrekisteriotteita ei luovuteta iäkkäiden parissa tehtävää työharjoittelua varten lainsäädännön vielä uupuessa.

‍Hankintamenettelyllä tarkoitetaan julkista hankintamenettelyä, jossa ennen hankintasopimuksen tekemistä hankintayksikön on vaadittava valittua tarjoajaa toimittamaan ajantasaiset todistukset ja selvitykset sen tutkimiseksi, koskeeko sitä hankintalainsäädännössä tarkoitettu pakollinen poissulkemisperuste.

Työnantajan ei tule pyytää hankintamenettelyn mukaista rikosrekisteriotetta esitettäväksi turvallisuusselvitystä varten. Työantajalla ei ole laista tulevaa perustetta tarkastaa työntekijänsä rikosrekisteriotetta muissa kuin lasten tai iäkkäiden kanssa toimimista koskevissa tehtävissä.

Lisätietoja hankintamenettelyotteesta löydät otekohtaiselta sivulta .

Työnantajan työntekijästään teettämä Suojelupoliisin turvallisuusselvitys on mahdollinen, jos turvallisuusselvityksen teettämisen kriteerit täyttyvät ja työnhakijalle on jo työpaikkailmoituksessa ilmoitettu turvallisuusselvityksen teettämisestä. Rikos- ja sakkorekisteritiedot tarkastetaan osana turvallisuusselvitystä. Tällöin Oikeusrekisterikeskus luovuttaa Supolle tietoja rekistereistä turvallisuusselvitysten tekemistä varten.

Lisätietoja turvallisuusselvityksistä löydät SUPO:n verkkosivuilta .

Julkaistu 27.6.2024