Rikosrekisteriotteen tilaaminen

Rikosrekisteriotteelle merkitään eri tiedot eri käyttötarkoituksiin. Lue, mitä sinun pitää huomioida ennen otteen hakemista. Tilaa ote helposti Oikeusrekisterikeskuksen (ORK) sähköisestä asioinnista.

Mitä rikosrekisteriotteelle merkitään?

Rikosrekisteriotteeseen merkitään eri tiedot eri käyttötarkoitusta varten. Tarkemmat tiedot otteelle kirjattavista asioista on koottu otekohtaisille sivuille:

Myös yrityksestä tai yhteisöstä voidaan tilata rikosrekisteriote (yhteisösakko-ote). Otteen voi tilata henkilö, jolla on nimenkirjoitusoikeus. Katso, miten ja kenestä yhteisösakko-otteen voi tilata Ote hankintamenettelyyn -sivulta ja tilaa ote ORK:n sähköisestä asioinnista .

Voit myös pyytää otteen omista rikosrekisteriin merkityistä tiedoistasi. Lue lisää sivulta Omien tietojen tarkastaminen . 

Näin tilaat rikosrekisteriotteen

Hoida tarvittavat suostumukset ja valtuutukset hyvissä ajoin.

Tilaa ote sähköisesti tai hakemuslomakkeella.

 • Tilaa rikosrekisteriote helposti ORK:n sähköisestä asioinnista . Sähköisen asioinnin kautta tilatut otteet ovat edullisempia, ja ne toimitetaan yleensä nopeammin. Sähköinen asiointi vaatii vahvan tunnistautumisen. 
 • Jos et pysty käyttämään sähköistä asiointia, käytä käyttötarkoituksen mukaista hakemuslomaketta . Täytä hakemus huolellisesti ja lähetä se meille jollakin seuraavista tavoista:
 • Suomi.fi/viestit -palvelun kautta (Oikeusrekisterikeskus > Rekisteripalvelut).
 • Sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Suosittelemme käyttämään oikeusministeriön turvaviestipalvelua . Syötä palveluun sähköpostiosoitteesi ja rekisteröi se. Saat sähköpostiisi linkin, jonka avulla viestisi kulkee perille turvallisesti.
 • Postitse osoitteeseen Oikeusrekisterikeskus/Rikosrekisteri, PL 157, 13101 Hämeenlinna.
 • Otetta ei voi tilata puhelimitse.
 • Voit tehdä myös vapaamuotoisen kirjallisen hakemuksen ORK:lle. Sen pitää kuitenkin sisältää kaikki samat tiedot kuin käyttötarkoituksen mukaisella hakemuslomakkeella . 

Tilaa tarvitsemasi ote ja maksa se palvelussa.

 • Muulla tavoin tilatut otteet laskutetaan sinulta erikseen. Jos sinulla on käytössä Suomi.fi-viestit, lasku toimitetaan sinne. Muussa tapauksessa saat laskun kirjeenä.

Odota, että ote valmistuu.

 • Ote voidaan joissain tapauksissa myöntää heti, mutta tavanomainen käsittelyaika on 7 työpäivää. 
 • Katso lisää kohdasta “Kuinka nopeasti hakemukseni käsitellään?”

Saat valmiin otteen sähköisesti tai paperipostina.

 • Kun ote on valmis, voit nähdä ja tulostaa sen käyttöösi ORK:n sähköisestä asioinnista. . Sähköisessä asioinnissa näkyvä ote on virallinen rikosrekisteriote. 
 • Ote toimitetaan lisäksi joko Suomi.fi-viesteihin tai paperipostina. Tämä riippuu siitä, onko sinulla käytössä Suomi.fi-viestit. Lue lisää alta kohdasta “Miten rikosrekisteriote toimitetaan?”.
 • Jos otetta on hakenut yritys tai yhteisö, se toimitetaan yritykselle tai yhteisölle postiosoitteeseen. Yrityksestä tilattu yhteisösakko-ote tulee näkyviin myös sähköiseen asiointiin yrityksen puolesta asioivalle. Henkilö, josta yritys tai yhteisö on tilannut otteen, näkee ja voi tulostaa sen myös itse ORK:n sähköisestä asioinnista. 

Rikosrekisteriotteen hinta ja maksaminen

Suurin osa rikosrekisteriotteista maksaa sähköisessä asiointipalvelussa 6 euroa ja muulla tavoin tilattuna 12 euroa. Asiointipalvelussa tehty hakemus maksetaan heti. Postitse ja sähköpostitse lähetetyt hakemukset laskutetaan erikseen.

Opiskelijan ote työharjoittelua varten on maksuton.

Kuinka nopeasti hakemukseni käsitellään?

Ote voidaan myöntää nopeasti, jos 

 • olet hakenut otetta sähköisessä asioinnissa
 • hakemuksessa on tarvittavat tiedot 
 • virkailijan ei tarvitse pyytää sinulta lisätietoja.

Saatamme tarvita lisätietoja esimerkiksi käyttötarkoituksesta, johon olet pyytämässä otetta. Lisätietopyyntö pidentää käsittelyaikaa.

Jos sinulla on toisen EU-jäsenmaan kansalaisuus, pyydämme tiettyjen rikosrekisteriotteiden kohdalla rikosrekisteritietojasi myös toisesta EU-jäsenmaasta. Jäsenvaltiolla on 20 työpäivää aikaa vastata pyyntöömme, mikä saattaa viivästyttää otteen myöntämistä.

Rikosrekisteriotehakemusten tavanomainen käsittelyaika on 7 työpäivää. Tästä poikkeus on ote esitettäväksi ulkomailla , jonka käsittelyaika on 4 työpäivää. 

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Käsittelyaika ei sisällä postin toimitusaikaa.

Miten rikosrekisteriote toimitetaan?

Näet rikosrekisteriotteen ORK:n sähköisessä asioinnissa heti, kun se on laadittu. Tämä koskee myös niitä otteita, jotka on tilattu sähköpostilla tai paperihakemuksella. Sähköisessä asioinnissa näkyvä ote on virallinen rikosrekisteriote. Voit myös tulostaa sen sieltä käyttöösi.

Jos otetta on hakenut yritys tai yhteisö, se toimitetaan yritykselle tai yhteisölle postiosoitteeseen. Yrityksestä tilattu yhteisösakko-ote tulee näkyviin myös sähköiseen asiointiin yrityksen puolesta asioivalle. Henkilö, josta yritys tai yhteisö on tilannut otteen, näkee ja voi tulostaa sen myös itse ORK:n sähköisestä asioinnista. 

Ote toimitetaan lisäksi joko Suomi.fi-viesteihin tai paperipostina. Tämä riippuu siitä, onko tilaajalla käytössä Suomi.fi-viestit vai ei. Yritykselle tai yhteisölle ote toimitetaan aina paperipostina.

Hakija tai ORK ei voi vaikuttaa siihen, miten rikosrekisteriotteet toimitetaan. Digi- ja väestötietovirasto ohjaa otteen Suomi.fi-viesteihin, jos olet ottanut palvelun käyttöösi. ORK ei tiedä, kenellä hakijoista on Suomi.fi-viestit käytössään. 

Jos et ole tilannut otetta sähköisen asioinnin kautta ja maksanut sitä heti, saat myös laskun otteesta Suomi.fi-viesteihin tai paperipostina.

Miksi en ole vielä saanut otetta? Mitä voin tehdä?

Jos et ole saanut tilaamaasi otetta, odota kärsivällisesti. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Mahdollisista viivästyksistä käsittelyssä pyritään ilmoittamaan sähköisen asioinnin etusivulla ja verkkosivuilla.

Älä tee uutta hakemusta, kun odotat otteen käsittelyä. Joudumme laskuttamaan sinulta jokaisen tilaamasi otteen, vaikka kyse olisi samoista rekisteritiedoista.

Jos otehakemuksen luvattu käsittelyaika on jo kulunut umpeen, tarkista ensin hakemuksesi tilanne sähköisestä asioinnissa. Voit tarvittaessa soittaa ORK:n asiakaspalveluun .

Lupasitte hyvittää väärän laskun ja sain teiltä nyt hyvityslaskun. Pitääkö se maksaa?

Hyvityslaskua ei kuulu maksaa. Se toimitetaan vain tiedoksi kirjanpidosta poistetusta laskusta. Voit hävittää hyvityslaskun.

Lisätietoa

Rikosrekisterilaki (770/1993)

Tietosuojaselosteet

Suomi.fi/viestit -palvelu

Julkaistu 18.4.2024