Arbetet med valdatasystemet – samhälleligt viktigt och omsorgsfullt planerat samarbete
Hos Rättsregistercentralen (RRC) börjar alltid valförberedelserna i god tid. Man arbetar med valdatasystemet året runt, men ändå är varje valdag spännande.
Vid RRC:s enhet Val och övriga demokratitjänster utförs ett viktigt arbete med valdatasystemet som används i alla allmänna val som ordnas i Finland. Sedan våren 2023 har man vid enheten förberett sig för presidentvalet samt europaparlamentsvalet 2024.
Enhetens ledande systemchef Anniina Tjurin berättar att valdatasystemet ägs av justitieministeriet och att RRC tillsammans med Statens center för informations- och kommunikationsteknik samt underleverantörer svarar för det tekniska underhållet och utvecklingen av systemet.
"Valen sysselsätter RRC året runt. Förberedelserna för presidentvalet och europaparlamentsvalet påbörjades parallellt i maj 2023. Valdatasystemet används för bland annat kandidatuppställningen, registrering av rösträttsanvändningen, rösträkningen och resultattjänsten. "
Enligt Tjurin fokuseras arbetet under tiden mellan valen på att utveckla valdatasystemet.
"Jag har arbetat i olika uppgifter med anknytning till valdatasystemet sedan 2007 och nu som systemchef några år. Man får dock aldrig nog av valuppgifterna, eftersom varje val är unikt, och det finns alltid tillräckligt med utvecklingsarbete. Det är fint att genom sitt eget arbete kunna påverka en tilldragelse som är så viktig för samhället."
För tillfället pågår också en total reform av valdatasystemet, och målet är att det nya valdatasystemet ska kunna tas i användning för första gången i riksdagsvalet 2027.

Mångfacetterade valförberedelser
För medborgarna blir ett val synligt genom bland annat kandidaternas kampanjer, valdebatterna och naturligtvis vid röstningen under förhandsröstningsperioden eller den egentliga valdagen.
Hos RRC börjar det förberedande arbetet vid valenheten cirka åtta månader före valdagen.
"Vi testar systemet, utbildar samt ger anvisningar till systemanvändarna. Tillsammans med justitieministeriet och andra samarbetspartner förbereder vi oss för olika scenarier. Vårt arbete är således mycket mångfacetterat", konstaterar Tjurin.
För valen anställs också alltid högskolepraktikanter till enheten. De svarar på medborgarnas frågor i valtelefonen. Praktikanternas arbetsbeskrivning innefattar också en stödtjänst för brevröstningsmaterialet.
"Mer sällan man vill lämna detta arbete"
RRC:s valenhet sysselsätter cirka 10 personer med varierande kompetens- och utbildningsbakgrund. Vid enheten finns bland annat statsvetare och sakkunniga inom teknik.
"Vi har en fantastisk teamanda. Alla har sina egna starka sidor som kan utnyttjas. De som gått med i valteamet vill mer sällan lämna det", gläder sig Tjurin som lotsar gruppen.
Också IT-planeraren Mikko Lampo har trivts i RRC:s valteam, och presidentvalet 2024 är också det sjätte valet under hans karriär. I sitt arbete ansvarar Lampo för användarstödet för valsystemet samt det utvecklingsarbete som mellan valen utförs tillsammans med tekniska leverantörer.
"Det är viktigt att observera att det praktiska arbetet utförs i kommunerna och valkretsarna. Vi ser till att systemet fungerar som det ska", berättar Lampo.
Lampo anser att det bästa i arbetet med valen är vikten med arbetet. Han är också nöjd över att han kunnat utveckla sin egen yrkeskompetens mellan valen och att hans ansvarområde utvidgats.
Läs också dessa:
Som högskolepraktikant i valteamet
Två nya leverantörer har valts för arbetet med att utveckla applikationen för valdatasystemet
Reformen av valdatasystemet framskrider
Rättsregistercentralen svarar för registerföringen och informationshanteringen i fråga om de centrala registren inom justitieministeriets förvaltningsområde samt för verkställigheten av förmögenhetsstraff. Vi på ORK svarar också för utvecklingen och administrationen av förvaltningsområdets informationssystem och verkar som förvaltningsområdets centraliserade IT-upphandlingsenhet.
Publicerad 29.1.2024