Mikä on velkajärjestelyrekisteri?

Oikeusrekisterikeskus (ORK) toimii velkajärjestelyrekisterin rekisterinpitäjänä. Rekisteriin tallennetaan tiedot velkajärjestelyssä olevista yksityishenkilöistä ja pienyrittäjistä.

Mikä on rekisterin tarkoitus?

Velkajärjestelyrekisteri on tarkoitettu julkiseen käyttöön. Sen tarkoitus on varmistaa, että tuomioistuimilla, viranomaisilla, velkojilla sekä kaikilla sivullisilla on saatavilla ajantasaista tietoa yksityishenkilön velkajärjestelyasioista.

Tietoja tallennetaan rekisteriin myös velkajärjestelyn edellytysten selvittämiseksi. Tietoja hyödynnetään myös tilastointiin ja tutkimukseen.

Kuka voi tilata otteen rekisteristä?

Kuka tahansa voi tilata rekisteristä otteita ja todistuksia. 

Ote sisältää henkilön voimassa olevat velkajärjestelyt. Todistus sisältää tiedon siitä, että velkajärjestelyä ei ole.

Jos rekisterissä on merkintöjä, ote on mahdollista saada joko suomeksi tai ruotsiksi. Jos merkintöjä ei ole, todistus annetaan kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tilaa ote sähköisesti tai hakemuslomakkeella 

Tilaa rekisteriote helposti ORK:n sähköisessä asioinnissa . Sähköinen asiointi vaatii vahvan tunnistautumisen. Ote tai todistus on tilaajalle maksuton.

Jos et pysty käyttämään sähköistä asiointia, käytä ORK:n hakemuslomaketta (pdf) . Täytä hakemus huolellisesti ja lähetä se meille jollakin seuraavista tavoista:

  • Suomi.fi/viestit -palvelun kautta (Oikeusrekisterikeskus > Rekisteripalvelut). 
  • Sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Suosittelemme käyttämään oikeusministeriön turvaviestipalvelua . Syötä palveluun sähköpostiosoitteesi ja rekisteröi se. Saat sähköpostiisi linkin, jonka avulla viestisi kulkee perille turvallisesti. 
  • Postitse osoitteeseen Oikeusrekisterikeskus/YOR, PL 157, 13101 Hämeenlinna.

Voit tilata otteen myös soittamalla asiakaspalveluun, p. 029 56 65693.

Voit tehdä myös vapaamuotoisen kirjallisen hakemuksen ORK:lle. Sen pitää kuitenkin sisältää kaikki samat tiedot kuin yllä mainitulla ORK:n hakemuslomakkeella. 

Otteen toimitus

Jos käytät sähköistä asiointia, saat otteen nopeasti sähköisesti. Voit halutessasi valita toimituksen Suomi.fi-viesteihin tai postitse. Jos tilaat otteen muilla tavoilla, se toimitetaan ensisijaisesti sähköpostilla.

Lisätietoa

Laki velkajärjestelyrekisteristä (368/2017)

Laki yksityishenkilön velkajärjestelystä (57/1993)

Asetus yksityishenkilön velkajärjestelystä (58/1993)

Tietosuojaselosteet

Julkaistu 17.4.2024