Usein kysytyt kysymykset

Otteiden käsittelyaika on seitsemän työpäivää. Helpoin tapa selvittää hakemuksen tilannetta on soittaa rikosrekisteriryhmään (puh. 029 56 65770, palveluaika klo 10 - 14).

Joudumme laskuttamaan kahteen kertaan lähetetyt otteet kahdesti.


Ote on voimassa kuusi kuukautta antopäivästä lukien.


Jos työnhakija kuuden kuukauden kelpoisuusajan kuluessa joutuu esittämään rekisteritietonsa myös muulle työnantajalle kuin mitä varten ote on tilattu, hän voi käyttää aiemmin tilaamaansa otetta.


Otetta ei liitetä hakemukseen vaan sen esittää ainoastaan virkaan tai tehtävään valittu henkilö.


Oikeushenkilön rikosrekisteriotteen voi tilata nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö. Jos nimenkirjoitusoikeus on jaettu niin helpoin tapa on lähettää skannattu hakemus molempien allekirjoituksilla osoitteeseen rikosrekisteri (at) om.fi. Tarkistamme hakijan nimenkirjoitusoikeuden kaupparekisteristä.


Apostille-todistuksen kirjoittaa maistraatissa toimiva julkinen notaari (Maistraattien yhteystiedot)


Hyvityslaskua ei kuulu maksaa. Se kertoo vain, että väärä lasku on poistettu kirjanpidostamme. Voit hävittää hyvityslaskun.


Oppisopimusopiskelijoihin sovelletaan työntekijöitä koskevia säännöksiä rikostaustan tarkistamisesta. Oppilaitos ei tee myöskään erillistä päätöstä oppilaaksi ottamisesta, eikä siten ole oikeutettu pyytämään opiskelijan rikostaustaotetta nähtäväkseen. Sen sijaan oppisopimustyöpaikka voi tarkistaa rikostaustaotteen, jos henkilön tehtäviin kuuluu lasten ja nuorten kanssa työskentelyä.


Rikostaustan tarkistamiseen on velvoitettu ja oikeutettu vain työnantaja. Ostopalvelusopimuksen yhteydessä toimeksiantaja ei ole oikeutettu rikosrekisteritietojen tarkistamiseen. Ostopalvelusopimuksen tarjoajaosapuolen rikostausta tulee tarkastettavaksi lupa- tai ilmoitusmenettelyn yhteydessä Aluehallintoviraston tai Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston, Valviran toimesta.


Rikostaustaotteen voi pyytää vasta silloin, kun on tiedossa, että sijainen tulee työskentelemään vuoden aikana yli kolme kuukautta. Myös Eduskunnan oikeusasiamies on ottanut asiaan kantaa ratkaisuissaan:

eoak 2513/2014

eoak 3158/2013

 
Julkaistu 31.5.2017